Алфред Кох*, Каспаров.ru Хайде да поговорим за новата инициатива на Дмитро

...
Алфред Кох*, Каспаров.ru Хайде да поговорим за новата инициатива на Дмитро
Коментари Харесай

Русия няма легитимност като наследница на СССР в ООН – и ще става по-зле, другарю Рябков

Алфред Кох*, Каспаров.ru 

Хайде да поговорим за новата самодейност на Дмитро Кулеба за изключване на Русия от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Поразрових се и открих всякакви забавни неща. Може пък това да помогне  Небензя (посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя – б.р.) да бъде изпъден. Че към този момент всички се умориха от претенцията за „ посланик от нов вид “.
Значи по този начин. След като Съюз на съветските социалистически републики приключи своето битие на 8 декември 1991 година (по силата на Беловежкото споразумение), дни по-късно – на 12 декември, три страни (Русия, Беларус и Украйна) подписаха “Споразумение за основаването на Обединение на самостоятелните страни ”. След това към тях се причисли Казахстан – на 23 декември. Останалите  страни направиха това още по-късно. 
Но на 21 декември е признато някакво “Решение на водачите на страните от Оперативно-наблюдателно дело ”, подписано от държавните глави на Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Молдова, Украйна, Туркменистан и Русия, в което те оповестяват от името на Съюз на съветските социалистически републики (!), че “подкрепят Русия да продължи участието на Съюз на съветските социалистически републики в Организация на обединените нации, в това число непрекъснатото участие в Съвета за сигурност и други интернационалните организации ”.
Забележете: 8 (осем) държавни глави от 11 (единадесет) подписват “Решение на водачите на страните от Оперативно-наблюдателно дело ” в миг, когато страните им към момента не членуват в Оперативно-наблюдателно дело. А 4 (четири) страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики (Естония, Латвия, Литва и Грузия) въобще не са делегирали на Русия компетенции да “... продължи участието на Съюз на съветските социалистически републики в Организация на обединените нации и така нататък ”.
И това е в случай, никой в никакъв случай и на никое място не е позиционирал Оперативно-наблюдателно дело като приемник на Съюз на съветските социалистически републики. И по тази причина нито Оперативно-наблюдателно дело, а още по-малко водачите на страните от ОНД  могат да решават 

кой “да продължи участието на Съюз на съветските социалистически републики в Организация на обединените нации ”

 И даже в случай че допуснем, че това е допустимо, то би било единствено във формат с всички 15 (петнадесет) републики от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и единствено с консенсус.
По-нататък става още по-смешно! На 24 декември Борис Елцин написа писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Хавиер Перес де Куеляр, в което му оповестява, базирайки се на подписаното “Решение на водачите на страните от Оперативно-наблюдателно дело ”, че „ участието на Съюза на руските социалистически републики в Организацията на обединените народи, в това число в Съвета за сигурност, във всички други органи и организации в системата на Организация на обединените нации ще бъде продължено от Руската федерация с поддръжката на страните от Общността на самостоятелните страни “. 
„ Във връзка с това апелирам вместо названието " Съюз на руските социалистически републики " да се употребява наименованието " Руска федерация ”, продължава Елцин.
Тогавашният представител на Съюз на съветските социалистически републики (а след това и на Русия) в Организация на обединените нации Юлий Воронцов в детайли разказваше за трика с Русия като “продължител ” на Съюз на съветските социалистически републики – измислили го американците, с цел да бъде избегнат въпросът с „ правоприемничеството ”, защото не е имало никакви учредения Русия да бъде в действителност приемник. 
Но юридически термин “продължител ” не съществува! Както и правна основа за него! А 

Русия не може да бъде приемник на Съюз на съветските социалистически републики в Организация на обединените нации

 защото в Беловежкото съглашение черно на бяло е записано, че “Съюзът на руските социалистически републики като индивид на интернационалното право и геополитическа реалност  приключва свото битие ”.
Съюз на съветските социалистически републики е съюз, който е бил разхлабен. Изчезнал е. Както при анулиране на брак. Имало е брак – към този момент го няма. Как може да бъде завещан брак, който не съществува? Да, в действителност може да се раздели добитото имущество. Само толкоз.
Ще приведа още по-прост образец. Живял богат човек със заслуги. После починал. И синът му наследил неговата къща. Но не и мястото му в Академията на науките! Не и правото да се назовава нобелов лауреат! Това е невероятно. За това не е задоволително единодушието на членовете на фамилията (макар че в нашия случай даже това липсва). За това е належащо единодушието на Общото заседание на членовете на Академията на науките или решение на Нобеловия комитет.
А решение на Генералната асамблея на Организация на обединените нации и още повече на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по този въпрос не е имало. И даже да сметнем безмълвното единодушие за юридически състоятелно, в случай че това безмълвие бъде нарушено и някой изрази противоречие, в този миг участието се анулира!
Може да сложиш ордените на дядо си и да тръгнеш по улиците. Но все едно, от това няма да станеш Герой на Съветския съюз! А и можеш да ги носиш единствено до момента в който някой не възрази. По този въпрос 

няма правоприемничество

Разберете: Съюз на съветските социалистически републики е един от основателите на Организация на обединените нации. Неговото участие в Съвета да сигурност на Организация на обединените нации е негово “родово ” право. То не може да му бъде отнето. Но и не може да го съобщи на някого. Още повече, че преди гибелта си не е оставил никакви разпоредби по този въпрос. А наследниците му не могат да вземат решение кой да носи ордените и научните му звания, още по-малко в повърхностен състав. Това би било неуместно, защото не са му дадени от тях. 
Затова даже една държавите-основателки на Организация на обединените нации (САЩ, Англия, Франция или Китай) да каже, че не е съгласна Русия да съставлява Съюз на съветските социалистически републики в Съвета за сигурност, нейното участие в съвета автоматизирано се приключва. Защото в този миг се приключва безмълвното единодушие, за което стана дума. (Впрочем във връзка с Китай също има въпроси: създател на Организация на обединените нации е Тайван).
Така че, това е ситуацията, драги другарю Небензя. “Обирай си чуковете и изчезвай! ” – както ясно се изрази (вярно, че беше по адрес на НАТО) на 9 януари тази година заместник-министърът на външните работи на Русия господин Сергей Рябков (също „ посланик от нов вид “).
Впрочем НАТО не си обра чуковете, а в противен случай, напълно изрично се укрепи на позициите си и вместо да побегне към границите от 1997 година (както настояваше Рябков) се приближи още повече (до границите на Русия – б.р.).
И ще става още по-зле, драги Рябков. Защото нашето дело е право и врагът ще бъде разрушен, и успеха ще е наша.
Слава на Украйна!

*Алфред Кох е съветски политик, икономист и публицист. Бивш заместник-председател на държавното управление на Руската федерация. От 2015 година живее в Германия.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР